Laminátové podlahy - záruka kvality?

Nabídka laminátových parket na našem trhu je široká, vždyť jde o oblíbenou komoditu. Podle čeho si však vybrat, když to, že jsme si ve výhodné akci koupili zmetek, zjistíme až půl roku po jeho nainstalování? Je laminát opravdu tak odolný, jak se říká? Záleží vůbec na jeho ceně?

Laminátové podlahy jsou mimořádně odolné, ne však nezničitelné. Jejich životnost je 15 až 20 let, během nichž si zachovávají vynikající vlastnosti. Pak je však nutné je vysekat a vyhodit. Prodávají se v nižších i vyšších cenových relacích. Podlahy nižších cenových relací jsou určeny do bytových prostorů. Kdysi se kvalita laminátových podlah udávala podle jejich odolnosti proti oděru v otáčkách, což byl však zavádějící údaj, protože vrchní melaminová vrstva je dostatečně tvrdá i u těch nejlevnějších parket. Laminátové parkety totiž neztrácejí svou funkčnost "ochozením", ale nestabilitou jejich nosné desky.

Směrodatná je stabilita
Znamená to, že kvalita parket závisí na kvalitě nosné desky, proto svůj výběr zaměřte na desku HDF (H znamená anglické hard - tvrdý; M u desky MDF znamená medium, což je střední tvrdost, která je na laminátové parkety nedostačující; nevyhovující jsou i DTD desky) tlustou minimálně 8 mm. Na trhu jsou sice desky tlusté i 6 mm, dostatečně stabilní je však minimálně 8 mm silná deska.

Kvalitu laminátových podlah zvyšuje i impregnace nosné desky. Impregnovaná může být buď celá deska, nebo jen v místě spoje, který je na poškození nejcitlivější. Každý dodatečný efekt posouvá podlahu o třídu výše a tím se samozřejmě zvyšuje nejen její odolnost a kvalita, ale i cena. Kategorie laminátových parket se na výrobcích označují piktogramy s domky a postavičkami, které vyjadřují třídy zátěže: AC1, AC2, AC3. Piktogram AC1 (jedna postavička, třída 21) znamená, že parkety jsou určeny do nejméně náročných obytných interiérů - např.. ložnic, pokojů pro hosty, případně ložnic větších dětí; AC2 (dvě postavičky, třída 22) jsou do náročnějších obytných interiérů - obýváků, dětských pokojů, jídelen; AC3 (tři postavičky, třída 23) jsou do nejnáročnějších obytných interiérů - chodeb a kuchyní, obýváků. Pokud se umísťuje jeden druh podlahy do celého bytu, vhodná je nejvyšší třída do všech místností. Nepsané pravidlo je, že se nekombinují dva druhy dřevin navzájem. Vyšší třídy jsou určeny do veřejných interiérů.

Záruka kvality
Nezáleží na tom, kde kupujete podlahu, ale jakou záruku vám na ni poskytne její prodejce. Ta svědčí o jeho serióznosti a kvalitě výrobku, protože kvalita laminátové podlahy se dá posoudit minimálně rok po její instalaci. Dodavatel, který si je jistý kvalitou výrobku, ji dokáže bez problémů zaručit. Dejte si pozor na nejlevnější parkety v akcích, protože na ně se záruky obvykle nedávají.

Laminát v koupelně?
A proč ne? Bude vás to sice stát pár korun navíc, ale módní dřevěný dezén v koupelně za to stojí ... Vodovzdornost zajišťuje kvalitní impregnace nosné desky. Nosnou deskou kvalitních značkových parket již není HDF, ale deska, v níž je vyšší obsah melaminových vláken, což její nasákavost snižuje na minimum. Tyto desky jsou vhodné do místností s vysokou relativní vlhkostí vzduchu - sušáren, odpočíváren saun, kuchyní s problematickým odvětráváním a do koupelen. Mezistupněm mezi obyčejnou HDF a deskou s obsahem melaminu je HDF deska impregnovaná po celé délce.

Laminát je ideální např. pro majitele bytu, který ho chce pronajmout a není si jistý ohleduplností podnájemníků - dřevo by bylo v tomto případě málo odolné a příliš drahé v případě potřebné likvidace podlahy zničené nepoctivými podnájemníky.