Plovoucí podlahy - základní popis

Pojmem plovoucí podlahy se označují podlahy, které nejsou položeny přímo na konstrukci podlahy. Od betonového základu, nebo nivelační vrstvy, jsou tyto podlahy odděleny pružným materiálem, který způsobuje zmiňované "plavání".

Plovoucí podlahy - hlavní výhody
Plovoucí podlahy jsou většinou vhodné i na podlahové vytápění. Plovoucí podlahy lze položit na jakýkoliv suchý, rovný, tvrdý a pevný povrch. Plovoucí podlahy jsou snadno rozebíratelné. Dřevěné plovoucí podlahy jsou cenově dostupnější než luxusní tradiční parkety.


Plovoucí podlahy jako zvuková izolace
Plovoucí podlahy tlumí kročejovou neprůzvučnost stropů a zabraňují přenosu hluku do okolních místností.

Základní vrstvy konstrukce pro plovoucí podlahy
Plovoucí podlahy se skládají ze tří vrstev: podklad, obvykle je to beton, na který se položí "izolace" - čili vrstva, která je odpovědná za "plavání" a navrch se nakonec položí tzv.. nášlapná vrstva - parkety velkoplošné dřevěné nebo laminátové.

Plovoucí podlahy podle použitého materiálu
Plovoucí podlahy se dělí podle použitého materiálu (nebo materiálu na nášlapné ploše) v zásadě na laminátové, celodřevěné, polodřevěné, korkové a korkově-dřevěné.

Plovoucí podlahy podle plošné hmotnosti
Plovoucí podlahy mohou být těžké (s plošnou hmotností min 75kg/m2) a lehké (s plošnou hmotností min 15kg/m2).

Plovoucí podlahy a jejich povrchová úprava
Plovoucí podlahy mohou mít povrchovou úpravu jako přírodní (natur) a rustikální, která buď napodobuje selský styl, například široké patinované desky, nebo má typické zabarvení, například našedivělé. Navíc se ale stále objevují další efektní úpravy.